Speeltuin de Wiebert

De groenste speeltuin van Uden!

Nieuws


Toegankelijkheid  Toegankelijkheid
Zaterdag 10 juni 2017 om 18:47

 Project plan speeltuin de Wiebert toegankelijkheid maken. 

In juli 2016 is speeltuin de wiebert en stichting ’t Huufke benaderd door Drempels weg Uden. Zij hebben de vraag neer gelegd, of speeltuin de wiebert en stichting ’t Huufke open stond voor toegankelijkheid. Hierop is volop beantwoord met ja. De speeltuin is getest en ook het wijkgebouw ’t Huufke door kinderen in oktober 2016 door diverse kinderen met een handicap. Uit de test is een testrapport gekomen. Hiermee is de speeltuin vereniging de wiebert en stichting ’t Huufke en drempels weg Uden mee aan de slag gegaan. Met de aanbevelingen uit het testrapport. Er is contact gezocht met de stichting de Udense uitdaging. Via deze stichting zijn wij bij een ondernemer gekomen voor ondersteuning voor uitwerking project toegankelijkheid. Ook is er contact gelegd met de gemeente. Ook zullen wij Udense bedrijven benaderen en fondsen aanschrijven voor ondersteuningen.
Het gaat om elk kind wat wil spelen met een handicap of zonder een handicap. Het mooie van dit project is dat ook ouders of oma’s en opa’s die gebruik maken van een scootermobiel gemakkelijk met het kind bij de speeltoestellen kunnen komen. Of met de kinderwagen of rollater rond kunnen in de speeltuin.

Samen buitenspelen

Spelen is niet alleen heel erg leuk, samen (buiten)spelen is heel belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van een kind. In de speeltuin ga je fysieke uitdagingen aan, heb je contact met leeftijdgenoten, sluit je vriendschappen en leer je voor jezelf op te komen. De speeltuin is voor iedereen, in onze samenleving. Vanzelfsprekend, toch?
Het is alleen niet vanzelfsprekend dat ook kinderen met een handicap in hun eigen buurt lekker kunnen buitenspelen. Speeltuinen zijn vaak ontoegankelijk voor kinderen met een handicap door lastige drempels: het terrein van de speeltuin is slecht begaanbaar, speeltoestellen zijn niet bespeelbaar voor gehandicapte kinderen of er zijn geen voorzieningen, zoals een gehandicaptentoilet. Daarom staan kinderen met een handicap vaak aan de zijlijn. Ze zitten op speciaal onderwijs en komen niet veel in aanraking met leeftijdgenootjes zonder handicap. Dus juist voor deze kinderen is samen kunnen spelen zo waardevol. Daarom gaan wij ervoor om dit project te realiseren.
Weg met de vooroordelen
Speeltuinverenigingen en gemeentes weten vaak niet hoe ze hun speeltuin toegankelijk kunnen maken. “Het kost heel veel geld om onze speeltuin aan te passen” Betrek ouders en kinderen erbij. En dat is in oktober 2016 gebeurd. En een speeltuin is toch uiteindelijk voor de kinderen bedoeld? En daar gaan we voor. Af en toe gaat pa en moe naar de speeltuin toe. 

«  Nieuws overzicht..